Tipy a rady

Cholesterol sa dá znížiť, treba sa však o neho starať

Vysoká hladina cholesterolu trápi na Slovensku až tretinu dospelej populácie a je hlavným dôvodom vzniku srdcovocievnych ochorení. MUDr. Oto Sova hovorí, že ľudia stále nemajú dostatok informácií o rizikách spojených s vyšším cholesterolom. Znížiť nelichotivé štatistiky sa pritom dá jednoducho, a to starostlivosťou o jeho hladinu.

Slovensko sa v EÚ zaraďuje medzi lídrov v počte úmrtí na kardiovaskulárne ochorenia. Ide až o 52 % zo všetkých úmrtí, pričom tisíce Slovákov ročne zomrie na ochorenia, ktoré majú priamu súvislosť s aterosklerózou. „Cholesterol je hlavným pôvodcom vzniku artériosklerózy, teda ukladania tuku na steny ciev, čo môže viesť k infarktu myokardu alebo k mozgovým príhodám, čo sú najčastejšie príčiny úmrtí na Slovensku,“ vysvetľuje MUDr. Oto Sova, CSc. a dodáva, že už aj 30-roční jedinci môžu dostať infarkt.

Doteraz najväčšia štúdia realizovaná v júli roku 2023 na pol miliarde testujúcich z celého sveta zaradila Slovensko do „top“ 7 krajín sveta, v ktorých hodnoty cholesterolu u obyvateľov presahujú rizikový prah definovaný WHO, a to 5,00 mmol/l. Ide o krajiny: Japonsko, Austrália, Severné Macedónsko, Švajčiarsko, Nemecko, Slovensko a Rakúsko.

50 % na 50 % – genetika a životný štýl

 „Hladinu cholesterolu v krvi v priemere z päťdesiatich percent určuje naša genetika a z päťdesiatich percent životný štýl, ktorým žijeme,“ vysvetľuje MUDr. Sova. Vysokú hladinu cholesterolu má na Slovensku odhadom jeden z troch Slovákov, pričom sa vyskytuje iba o niečo viac u žien ako u mužov. Keďže až 52 % Slovákov zomiera na kardiovaskulárne ochorenie, tak existuje predpoklad, že s lekárom o vysokej hladine cholesterolu hovorí iba polovica obyvateľov Slovenska. Komplikácie s ním spojené pritom život skracujú v priemere o päť až desať rokov.

Prvé meranie cholesterolu by mal zdravý človek podstúpiť v 18-tich rokoch pri preventívnej prehliadke. U rizikových skupín by sa mal začať merať pravidelne už okolo 30-teho roku života. V Českej republike dokonca testovali hodnoty cholesterolu z pupočníkovej krvi a chcú zaviesť plošný screening cholesterolu u novorodencov, vďaka čomu je možnosť odhaliť problémy včas a nasadiť liečbu.

„U tých, u ktorých boli zistené už vysoké hladiny cholesterolu je potrebné krvné testy opakovať raz za polrok. Pri nasadenej diéte sa hladiny cholesterolu nemenia až tak rýchlo,“ hovorí MUDr. Sova.

Znížiť tieto smutné štatistiky sa okrem včasnej diagnostiky a prevencie dá pomerne jednoducho, a to starostlivosťou o hladinu cholesterolu. „Práve zmena životného štýlu môže ovplyvniť celý rizikový profil a doviesť, ak nie k optimálnej hladine cholesterolu, tak aspoň k jej zníženiu,“ dopĺňa doktor.

Živočíšne tuky nahraďte rastlinnými

Tieto dva druhy tukov sa líšia svojím zložením a rozdielne sú aj v pôsobení na človeka. Rastlinné tuky obsahujú menej nasýtených mastných kyselín, ktoré zvyšujú hladinu nezdravého LDL cholesterolu v krvi. Označujú sa aj ako oleje a získavajú sa z častí rastlín alebo ich semien a medzi najzdravšie patria za studena lisované. Rastlinné tuky sa nachádzajú aj v rôznych potravinách, ako napr. v olivách, avokáde či orechoch.

Živočíšne tuky sú získavané zo zvierat, prípadne z ich mlieka, ide napr. o bravčovú masť, maslo, no prirodzene sa nachádzajú vo všetkých druhoch mäsa. Veľa sa ich nachádza napr. v slanine a kožiach. V menšom množstve sú zastúpené aj v mliečnych výrobkoch, napr.  v mlieku, ale aj v smotane či syroch.

Zelenina a saponíny

Zelenina a ovocie zvyšujú v tele rozpustnú vlákninu, ktorá môže znížiť vstrebávanie cholesterolu do krvného obehu. Najviac jej nájdete v malinách, slivkách, avokáde, paštrnáku, ružičkovom keli, kalerábe, keli a pod.

Niektoré druhy zeleniny a strukovín obsahujú aj saponíny, ktoré napomáhajú zníženiu, ako aj usádzaniu cholesterolu na stenách ciev. „Saponíny sa v organizme s ničím nezlučujú, ani nič nerozlučujú, iba znižujú povrchové napätie na stenách ciev, nervov a orgánov, čím dosahujú to, že sú klzkejšie a napomáhajú tomu, že rôzne látky sa na nich nemôžu usádzať a tieto plochy postupne opúšťajú a rozpúšťajú sa v krvi či lymfe,“ vysvetľuje MUDr. Oto Sova, CSc., ktorý sa výskumu saponínov venuje už 33 rokov.

Štúdiou, ktorú zrealizoval, potvrdil, že saponíny napomáhajú vylúčiť škodlivé sedimenty z tela von: „Päť rokov sme monitorovali skupinu 64 ľudí, ktorí trpeli vysokým krvným tlakom a vysokými hodnotami cholesterolu a triglyceridov. Asi po troch týždňoch užívania saponínov po dve kapsule denne došlo k poklesu hladiny triglyceridov takmer k norme. Za ďalších 8 – 10 týždňov začal postupne klesať a ustálil sa k norme aj cholesterol,“ opisuje svoje výskumy MUDr. Sova.

100 % prírodný saponínový výživový doplnok DIAMOND YACCA doctor sova®

Stop cigaretám a viac chôdze

Ak prestane človek fajčiť, benefity pre zdravie sa prejavia veľmi rýchlo. Pri odvykaní od fajčenia sa do 20 minút srdcová frekvencia, ako aj krvný tlak začínajú spamätávať zo škodlivín z cigariet. Do troch mesiacov od vysadenia cigariet sa krvný obeh, cholesterol, ale aj fungovanie pľúc začnú zlepšovať a do roka sa riziko vzniku srdcových chorôb v porovnaní s fajčiarom zníži na polovicu.

Jednou z jednoduchých metód, ako významne zlepšiť stav srdca, ciev a aj hladiny cholesterolu, je pohybová aktivita, napr. v podobe chôdze. Štúdie preukázali, že každému desiatemu predčasnému úmrtiu je možné predísť už jedenástimi minútami rýchlej chôdze denne. Čím viac krokov urobíte, tým viac znížite riziko výskytu nielen kardiovaskulárnych, ale aj iných ochorení.

Patentovaná výroba saponínového výživového doplnku

DIAMOND YACCA doctor sova® sa vyrába autofokusáciou opísanou v americkom patente MUDr. Sovu č. 5,256,269. Pri autofokusácii dochádza k deleniu saponínov z palmy yukka na steránové a terpénové čistým elektrickým prúdom, a to bez použitia chémie. Delenie je potrebné na to, aby sa následne dva druhy saponínov zmiešali v správnom pomere, pretože steránové saponíny pôsobia v tráviacom trakte a terpénové v cievach a lymfe. DIAMOND YACCA doctor sova® tak napomáha odstráneniu škodlivých látok a sedimentov nielen z čriev a krvi, ale aj z celého tela, keďže každá jedna bunka je zásobovaná cievami.

DIAMOND YACCA doctor sova® má kontrolované zloženie vyvinuté na vedeckom základe. Nesie ochrannú známku a je certifikovaná.

Výživový doplnok DIAMOND YACCA doctor sova® v podobe 280 alebo 140 kapsúl kúpite na www.doktorsova.sk.

Jeden názor na “Cholesterol sa dá znížiť, treba sa však o neho starať

  1. Milan Spodniak píše:

    Prajem každému aby produkt užíval. Ja ho osobne pravidelne užívam už cca 10 rokov. Mám cez 50 rokov a mojej lekárke sa ešte nepodarilo mi predpísať nejaké lieky.

Pridaj komentár